Betakaroten är ett röd-orange pigment som finns i växter och frukter, särskilt morötter och färgglada grönsaker.
Namnet betakaroten kommer från grekiskan "beta" och latinets "carota" (morot). Det är det gula/orange pigmentet som ger grönsaker och frukter deras fylliga färger. H. Wachenroder kristalliserade betakaroten från morotsrötter 1831 och kom på namnet "karoten".
Här är några viktiga punkter om betakaroten.
Om du funderat på betakaroten farligt, så är det så i vissa fall, som du ser ovan med rökare och högt intag samt att högt intag av tillskott med detta ämne även kan ge missfärgning av huden. Men i lagom mängd, så är det nyttigt!
Förutom att fungera som en kostkälla för provitamin A, fungerar betakaroten som en antioxidant.
Antioxidanter är föreningar som neutraliserar instabila molekyler som kallas fria radikaler. När antalet fria radikaler blir för höga i kroppen, vilket orsakar obalans, leder det till cell- och vävnadsskador, känd som oxidativ stress.
Oxidativ stress är en känd bidragsgivare till utvecklingen av vissa kroniska sjukdomar. Antioxidanter som betakaroten hjälper till att minska eller förhindra oxidativ stress i kroppen.
Massor av forskning visar att dieter rik på antioxidanter kan öka hälsan.
Genom att minska oxidativ stress i kroppen kan antioxidanter hjälpa till att skydda mot tillstånd som: