Att laga torsk är både gott och ganska enkelt, när man vet hur man ska göra. Det finns idag en variant som heter skrei torsk. Det är helt enkelt en norsk torsk och ordet skrei är av det gammelnorska ordet för skrida, vandra.
En del är lite rädda för att laga till torsk, då de tror de ska göra den torr. Men har du bara koll på temperaturerna, så går det som en dans att fixa till fisken! Det finns många supergoda recept med skrei torsk. Nedan får du ett av dem!
Ingredienser
Rimmad skrei
Hollandaisesås
Grönsaksfat
Gör så här
Rimmad skrei
Koka upp vattnet med saltet och lägg i citronskal. Låt svalna.
Lägg sedan i fisken som du vill rimma.
Låt stora bitar rimma i 30 minuter och mindre bitar i 20 minuter.
Lägg dem rimmade fisken på ett fat eller plåt, sätt in i ugnen på 125 grader i ca 20 min. Tiden beror på fiskens tjocklek, låt den nå en innertemperatur på 48-50 grader.
Hollandaisesås
Smält smöret.
Slå äggulorna och vattnet poröst i ett vattenbad.
Tillsätt smöret (ej bottensatsen) i tunn stråle tills det blir krämigt. Smaksätt med salt, cayenne och citronsaft.
Håll såsen ljummen.
Grönsaksfat
Finstrimla spetskålen och koka under lock med lite vätska, en klick smör och salt i ca 4 minuter.
Koka betorna med skalet kvar ca 40 minuter , skala dem och skiva dem tunt.
Ansa salladslöken och vänd dem i varm stekpanna så att dem får färg, salt eventuellt lite.
Riv pepparrot, plocka dillen och skölj marche salladen.
Gör ett härligt fat av grönsakerna och servera fisken, räkorna och såsen vid sidan om.